dolina1

Dolina Rosé

Land: Serbien
Druva: Merlot 50%, Carbernet Franc 50%
Alkoholhalt 12 %
Producent Bacina Vinos

Systembolagets beställningssortiment

Best.nr. 78308 (klicka på länken för att komma direkt till Systembolagets hemsida)

Kategori: . Etiketter: , , .

Produktbeskrivning

Land: Serbien
Druva: Merlot 50%, Carbernet Franc 50%
Alkoholhalt 12 %
Producent Bacina Vinos

Produktbeskrivning

Allmänt

Dolina Rosé produceras på Bacina Vinos egen vingård, Podrum Bacina, i SV Serbien. Vingårdens produktion låg under många år nere för att år 2004 åter startas av några goda vänner och vinälskare från Helsingborg. Efter ett par års bearbetning av vinlägena produceras dels ett rött årgångsvin av bordauextyp samt ett rosévin, som uppskattas av många för sin kvalité och karaktär.

Produktionsområde

Dolina Rosé produceras på den egna vingården Podrum Bacina i den lilla byn Bacina i SV Serbien. Druvorna odlas på egna vinfält i områdena kring Bacina i vindistriktet Temnic.

Tillverkning

Dolina Rosé tillverkas av en blandning av två röda druvsorter som plockas just för att kunna användas till ett gott rosévin. För att få fram syran och friskheten i vinet men ändå behålla dom fina aromerna plockas druvorna med stor noggrannhet just innan full mognad sker. Det högstbelägna av alla vinfält används till detta ändamål.
Druvsorterna är Cabernet Franc och Merlot, noga fördelat 50/50. Man avstjälkar och krossar dom handplockade klasarna för att sedan låta dessa ligga med skal en tid. Det är just tiden här, som gör ett rosévin till det det sedan blir. Dels för att få rätt färg, dels för att musten ska få sin karakteristiska smak. Ju längre skalen är med, desto rödare rosé.
Efter att man uppnåt sitt förväntade resultat av färg och smak, pressar man druvorna och får då en must utan kärnor och skal.
Till skillnad mot de röda vinerna så jäser rosémusten i en rostfri tank för sig själv utan skal. Jäsningen utförs i en relativt sval temperatur för att behålla vinets friskhet.
Dolina Rosé lagras aldrig i ek , utan buteljeras direkt efter jäsning och sina månader av vila.

Karaktär

Ljus rubinfärg med en behaglig fruktig doft, där en vildrosbladsförnimmelse dominerar. I smaken gör sig röda bär gällande. Syran och aromen harmonierar väldigt väl och framhäver fruktigheten i vinet.
Serveringstemperatur 12° C.

Druvsorter

Merlot 50%, Carbernet Franc 50%

Systembolagets beställningssortiment

Best.nr. 78308 (klicka på länken för att komma direkt till Systembolagets hemsida)

 

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli den första att skriva en recension “Dolina Rosé”