En imponerande Barolo Riserva från den stora 2010-årgången, Salvano Vini


Piemontefirman Salvano är ingen nykomling på scenen utan har verkat i branschen sedan 1930-talet. Nu erbjuds husets storslagna 2010 Barolo Riserva Vinorum (92p Decanter, 94 LGP), ett vin som lagrats hela fem år i slovenska fat. Vinet kostar 699 kr för en flaska och ligger upplagd på beställningssortimentet med nummer 73485.

Salvano är ingen nykomling på scenen utan har verkat sedan 1930-talet. Successivt har firman investerat och expanderat portföljen som bland annat även innehåller en fin, tät Dolcetto, elegant, modern Barbera och finessrik Barbaresco.

Riservan kommer från firmans marker i tre av de elva kommuner som producerar Barolo; Barolo, Diano d’Alba och La Morra. Vinet är uppfostrat i slovenska ekfat som rymmer 5 500 liter styck, så kallade botti, och har fått hela fem år på faten samt ytterligare ett år på flaska innan det nått marknaden. Med andra ord, det finns fog för epitetet riserva. Och ja, den storslagna 2010-årgången gör såklart sitt till.

2010 Barolo Riserva Vinorum, Salvano, (14%)

Här möts vi av en transparent granatröd färg med viss indikation på ålder. Bouqueten har de klassiska attributen på plats och omfamnar oss med sina nyanser av nypon, torkade rosor och körsbär samtidigt som det finns ett djup där mörkare inslag som läder, tjära, tobak, trävirke och mineralitet skänker den extra dimensionen. Förförande! I gommen ett rikt vin med saftig och generös körsbärs- och nyponfrukt, uppbackad av en precis syra och markerad tät tanninstruktur. Finalen är kvardröjande och lämnar efter sig toner av trä, örtighet och rosor. Viss antydan till begynnande mognad men det är ännu i sin linda och har mycket kvar att ge. Dock, och det måste vi betona, det är högst njutbart redan idag. En riserva som aldrig blir uttorkad utan imponerar stort.

Salvano barolo riserva