Peré Kermanns Absinthe tillbaka till Systembolagets beställningssortiment.


Efter att ha varit den första absinten som sålts på Systembolaget är den åter tillbaka! Måndagen den 3:e november sker släppet kl.10:00 av Peré Kermann´s Absinthe.

Vad är absint?

Absinthe är det franska ordet för växten malört (Artemisia absinthium), men samtidigt också namnet på en destillerad spritdryck, smaksatt med malört, anis, fänkål och andra aromatiska örter. Dess ursprung kan spåras till Schweiz under senare delen av 1700-talet. Historiskt sett uppträdde denna dryck först som en medicin, då de ingående örterna alla var kända för sina medicinska egenskaper. Till exempel är det allmänt känt att malört kan verka främjande för matsmältningen och aptiten.

Från början av 1800-talet och framåt producerades absint i Frankrike i större skala, då som aperitif, emedan man fattat tycke för dess smak – så pass mycket att den kom att bli den allra populäraste drycken i Frankrike. Den kom också att bli en symbol för den tid som kallas la Belle Époque (”den vackra epoken”, cirka 1880-1914) och förknippas intimt med den kulturella aktivitet som författare och konstnärer bidrog till att göra karaktäristisk för denna era i Frankrike.

SHOT?
Absint är ett extrakt av örter, därtill ett starkt sådant. Absinten ska därför alltid spädas med vatten innan den dricks – dels p.g.a. sin styrka, dels för att flera av örternas aromer inte kommer fram förrän den späds och vattnet får oljorna att falla ut, varvid också smakerna blommar ut.

PERÈ KERMANNs Absinthe
Artikelnr. 86177
Ursprung: 
Frankrike
Färg: Ljusblå med en hint av grönt
Alkoholhalt 60 %
Volym: 70cl
Pris: 460:-